Eladó a ZiL torzszülöttje

2016.02.08. 08:12

Hat évig készült, de annyira kínos lett, hogy Vlagyimir Putyinnak sem kellett. Az orosz elnök elnöki ZIL-t akart, de erre a minden elemében hibás konstrukcióra még ő is nemet mondott. Ez volt a 4112R, amelynek egyetlen példányát 1,2 millió dollárért, azaz 330 millió forintért árulják a Hemmings aukciós portálon.

Régóta téma Oroszországban a ZIL feltámasztása. Az orosz felsővezetők érthető módon szívesebben mutatkoznának hazai luxusban, de erre hosszú évtizedek óta nincs épkézláb lehetőség. Hogy a kérdést elengedték-e már, vagy valamiféle vergődés továbbra is történik a ZIL háza táján nem tudni, de az utolsó látványos próbálkozás igazi abszurdba fulladt. Az volt ugyanis a 4112R, a hetvenes évekbeli 115-ös utódja. Szándék szerint egy 21. századi hivatali luxusautó, de leginkább csak a baltával faragott külső volt új rajta. A motor az elődével szinte azonos benne, csak időközben 6,9-ről 7,7l-re nőtt a V8 mérete, illetve a karburátor helyett kapott egy befecskendezőt, amivel állítólag az EURO-IV-es normát már teljesíti.

Hat évig készült ez az eredetileg az elnök flottájába szánt ZIL, aztán a gyártást sokáig szorgalmazó Putyin is inkább lemondott róla. Ehhez azért szükség volt egy zajos bukásra. Egyrészt maga az autó is iszonyatosan zajos volt, másrészt egy apró hibákkal teli műhelyszörny lett, az utolsó szög pedig akkor került a koporsójába, amikor egy nyilvános bemutatón, sok produkált kellemetlenség után egyszerűen eltörtek az ablaktörlőlapátjai. Így történt, hogy az orosz felsővezetők továbbra is leginkább Mercedesekkel mutatkoznak az állami rendezvényeken, hivatali látogatásokon.

A Hemmings gyűjtőknek ajánlja az egyedi ZIL-t. Ha csak azóta, hogy Putyin nemet mondott rá nem finomhangolták a technnikát, másra valószínű nem is használható.