A Tesla-alapító újabb nagyszerű ötlete

2016.02.09. 06:06

Elon Musknak volt már néhány meredek, de működő ötlete – van saját űrhajó-gyára és villanyautó-márkája – de nyilvánvalóan ahhoz van a legnagyobb tehetsége, hogy az ötleteit meggyőzően tálalja. A Tesla aligha tartana itt, ha Musk nem tartja folyamatosan reflektorfényben. Hogy legújabb víziója is csak média-hack lenne, vagy komolyan is gondolja, azt egyelőre nem tudjuk, de ahhoz elég, hogy mindenki felkapja a fejét.

Az üzletember ugyanis most bedobta egy helyből felszálló, elektromos repülőgép ötletét. Egyelőre erősen feltételes módban beszélt róla, de úgy néz ki, Musk megint megpróbálja megismételni, amit a Tesla Motorsszal összehozott: olyasmibe fektet, amibe senki más nem merne. Az persze nagy kérdés, hogy ezúttal valóban létező igényre válaszol-e – elvégre egy ilyen jármű még sokkal kevesebbek számára lehet elérhető, mint a legdrágább Tesla Model S – és hogy ezúttal nem ütközik-e leküzdhetetlen műszaki akadályokba.

Az elektromos repülőgép önmagában még kivitelezhető, de a helyből felszálló járművek története – leszámítva a helikoptereket – szinte kizárólag üzleti bukásokból áll. Az elektromos hajtás pedig tovább komplikálná a dolgot, hisz az akkumulátorok miatt egy ilyen hajtás általában nehéz és vagy kis teljesítményű, vagy viszonylag rövid ideig működtethető két újratöltés között. Ez egy autónál nem akkora probléma – legfeljebb megáll az autó, hív az ember egy trélert, és bosszankodik egy sort – de a repülőgép ennél egy nagyságrenddel veszélyesebb üzem, hisz ha elfogy az erő, annak könnyen végzetes zuhanás lehet a vége.

Ennek fényében kíváncsian várjuk, hogy Musk hogyan tervezi kivitelezni az új ötletet.