Megmutatja a Honda az új európai Civicet

2016.02.10. 11:34

Két generációnyi radikális űrkomp-forma után valószínűleg teljesen új külsőt kap a csapott hátú, elsősorban Európának szánt Civic. Úgy tűnik, stílusban nagyon közel áll majd, az Észak-Amerikában már kapható kupétetős szedánhoz.

Úgy tudjuk, durván még egy év, mire a kereskedésekbe kerülhet az ötajtós Civic következő generációja, de a Honda már március elején, a Genfi Autószalonon bemutat valamiféle előzetest. Egyelőre csak egy vázlatot mutattak, amin hátulnézetből látható az autó, de ez is elég sokat elmond arról, mire is számíthatunk. A hátsó lámpák például csaknem azonosak a tavaly bemutatott szedánéival, ahogy a jellegzetes, hatszögletű rendszámkeret és a lámpákból kinövő hátsó légterelő is az amerikai modellről ismerős. Ha nem lenne a rendszám helyén a Civic Hatchback felirat, első ránézésre azt is hihetnénk, hogy a szedánt látjuk, agresszívebb lökhárító-kialakítással. A lényeget, az ötajtós profilját ez a kép persze nem mutatja, de az az érzésünk, ez is lesz annyira forradalmi, amilyen az új szedán az elődeihez képest.

A műszaki tartalomról még ennyi biztos információnk sincs, bár a körítés alapján talán nem merészség azt feltételezni, hogy valamiféle nagy teljesítményű benzinmotor kerül az autóba – mi más indokolna két karvastagságú kipufogóvéget – a majdani szériamodellbe pedig várhatóan beépítik az amerikai modell 1,5 literes 205 lóerős turbómotorját és az új, ezres háromhengerest. Ez utóbbi teljesítménye 130 lóerő, a maximális nyomatéka 200 Nm körül lesz, és a Honda nagyobb modelljei valószínűleg mind ezt kapják majd a korábbi 1,6 és 1,8 literes szívómotorok helyett.

A Honda láthatóan igyekszik beleerősíteni Európában, ahol épp kezdenek újra növekedni az eladások, és az új HR-V mellett a Civic következő generációja lehet a legkomolyabb fegyver a kezükben. Nyilván ezért is óvatosak: ha valami nem tetszik a genfi közönségnek, még változtathatnak rajta, mielőtt berendeznék a brit Honda üzemet a gyártásra.