Megőrült a világ? A használt Macan drágább, mint az új

2016.02.11. 17:51

A kapitalizmus egyik szépsége, hogy önszabályzó: kereslet és kínálat egymáshoz való viszonyára épül, ennyire egyszerű a játékszabály. Amiért ilyen egyszerű az egész, többnyire logikus is, aztán az ember azt látja, hogy az Egyesült Királyságban olcsóbban kapni ma új Porsche Macant, mint használtat. A piac őrült meg vagy a Porschénél rontották el a matekot?

Nagyon jól jár most Nagy-Britanniában az, aki megunta egy-kétéves Porsche Macanját. A Cayenne kistestvérére két évvel a forgalmazás beindítása után is óriási a kereslet a szigetországban, hat-nyolc hónapos várólistát kell kiállnia annak, aki szalonból venne egyet újonnan. Brit lapok szerint erről azonban sokan lemondtak, és inkább beérik egy használttal, ami kiválóan tükröződik a Macan használtpiacos árán. Odáig fajult a helyzet, hogy ma, amikor egy alapfelszerelt új Macan 42 ezer fontról indul a márkakereskedőknél, a brit haszáltautó-hirdetések közt nem találni 47 ezer fontnál olcsóbban a típusból.

Az ok amúgy igen egyszerű: a piacnak bejött a kisebbik Porsche-SUV, és most viszik, mint a cukrot. Nem csak a briteknél lett nagyobb a kedv hozzá, mint várták, mindenhol, de ott bejött a képletbe egy fontos tényező. Nagy-Britanniába jobbkormányos változatra van szükség, ebből azonban érthető okokból jóval kevesebbet gyárt a Porsche, s így a készlet mozgástere sem akkora. Komoly logisztikai probléma, de legalább nincsenek egyedül vele. Nagyjából ugyanez lehet a Jaguar új szabadidőautójával is: a Jaguar F-Pace-nél kilenc hónapos várólistáról hallani.