Veszteségesebb a Tesla, mint várták, de semmi baj

2016.02.11. 16:34

Zsinórban tizenegyedik veszteséges negyedévéről számolt be a Tesla Motoros. A veszteség önmagában nem meglepő, de a mértéke lényegesen nagyobb volt, mint elemzők várták. Hiába: az optimizmus töretlen. 

Miközben éves forgalma jelentősen nőtt, pocsék negyedéve volt tavaly év végén a Teslának. Elon Musk autóipar-megváltó vállalkozása a negyedik negyedévben az amerikai számviteli szabvány (GAAP) szerint 1,2 milliárd dollár - az egy évvel korábbinál 27 százalékkal magasabb - értékesítési árbevétel mellett 320 millió dollár, részvényenként pedig 2,44 dollár nettó veszteséget könyvelt el. A cég éves forgalma emellett 26 százalékkal, 4 milliárd dollárra emelkedett. Vesztesége összesen 889 millió dollár, részvényenként éves viszonylatban 6,93 dollár lett, szemben a 2014-es 294 millió dolláros, részvényenként 2,36 dollár veszteséggel. A rossz lendület ellenére idén már nyereséget várnak. 

A 2003-ban alapított, elektromos autókat gyártó vállalat még nem ért el éves nyereséget, az idei évben azonban már pozitív cash-flowra, valamint a kapacitásnövelő termelő beruházásra fordítani tervezett 1,5 milliárd dollár többletkiadás ellenére is némi nyereségre számít. A beruházók kedvének fenntartásához azért nem árt, ha tartani tudják a március végére ígért 35 ezer dolláros új modelljük, a Model 3 bemutatóját, amelynek sorozatgyártását 2017 végén tervezik megkezdeni. Musk ezzel kapcsolatban az eredmény-beszámolón közölte, hogy nem tart a nagyjából azonos árkategóriát képviselő Chevrolet Bolttól, amely előbb fog piacra kerülni a 3-asnál.

Épül a Gigafactory
Épül a Gigafactory

Musk rámutatott, hogy a Tesla minden konkurencia ellenére is nagyjából évente megduplázza termelését. A negyedik negyedévben 76 százalékkal, 17 ezerre növelte a Model S eladásait a Tesla. Az év egészében pedig 50 ezer Model S-t értékesített, 60 százalékkal többet, mint 2014-ben. Idén összesen 80-90 ezer Model S és Model X eladását tervezik. Hamarosan a Gigafactory nevű óriási akkumulátorgyáruk is elkészül, ami nagyban segít a gyártási volumen felpörgetésén. Az eredményeikkel szemben a kilátásaik tehát nagyon biztatóak, amivel a befektetőik és részvényeseik is tisztában vannak.