Őrületes móka a brit hidrogénautó

2016.02.17. 10:05

A Riversimple nevű brit autógyártóra talán sokan már nem is emlékeznek. Nem csoda, hiszen hét éve már annak, hogy előrukkoltak a nagyon fantáziadúsan csak Urban Car névre keresztelt hidrogénautóval. Azóta nemigen hallattak magukról, egészen mostanáig. Most újra hasonló technológiát alkalmaznak, de a Rasa nevet viselő modellt már ebben az évben gyártásba is vinnék.

A Rasa már külsőre is elég furcsa teremtésnek mondható. Kicsit talán sportautós az orra, az ajtók sirályszárnyra hajaznak, a sziluett azonban rögtön elhessenti azon gondolatainkat, hogy itt esetleg egy kimondottan csapatásra szánt géppel lenne dolgunk. A kaszni kialakításánál persze törekedtek a szénszál minél szélesebb körű használatára – a súlycsökkentés jegyében. Végül 580 kilogrammnál álltak meg.

A tüzelőanyagcella hidrogénből és levegőből állítja elő a négy kerékbe épített villanymotorok működtetéséhez szükséges elektromosságot, és persze némi vizet. Fékezéskor a mozgási energia hetven százalékát nyerhetjük vissza. A Rasa gyorsulása nulláról százra tíz másodperc körüli – nagyjából ez a száz kilométer per óra jelenti egyébként a végsebességet is.

A kétüléses hidrogénautóból kezdésként húsz példányt gyártana le a Riversimple, igaz, ezeket már ebben az évben. Ez afféle béta fázis, amelyben a tulajdonosok visszajelzéseit igyekeznek majd begyűjteni ahhoz, hogy továbbfejleszthessék az autót. A következő szakasz a tényleges sorozatgyártás lehet: 2018-ban már 3500 darab készülhet a Rasából. Az árakról egyelőre annyit tudni, hogy a gyártó elérhető szinten szeretné tartani autóját.

Fotók: autocar.co.uk