Közel hárommillió RAV4-est hív vissza a Toyota

2016.02.18. 18:01

A Toyota az összes 2005 júliusa és 2014 augusztusa között gyártott RAV4-est visszahívja, amelyek közül 625 ezer példányt adtak el Európában.

Az ok a hátsó biztonsági övek és a hátsó fém ülésvázak lehetséges érintkezése, amely a hátsó övek szakadásához vezethet. Ez a legnagyobb eséllyel ráadásul épp viszonylag súlyos ütközéskor fordulhat elő, amikor az öv megfeszülve nagy erővel préselődik a fémlemez széléhez. A javítás viszonylag egyszerű, a fémlemez peremére egy műanyag elemet erősítenek a megfelelő helyen, ami megakadályozza az éles fémszél és az öv érintkezését.

A legtöbb járművet az Egyesült Államokban érinti a visszahívás, ahol 1,3 millió ilyen RAV4 fut, ezen felül 434 ezer autót hívnak vissza Kínában, 177 ezret Japánban és 307 ezret más piacokon. Ezen felül visszahívják a Toyota Vanguardot is, amely lényegében egy meghosszabbított RAV4-es, ám ezt csak Japánban forgalmazták, csak jobb kormányos kivitelben, ennek megfelelően Nagy-Britannián kívül Európában aligha fordul elő.

A tulajdonosok számára a visszahívás természetesen nem kerül semmibe, a gyártó az ilyenkor szokásos módon értesíti az érintetteket a visszahívás részleteiről.