Közel egymilliárdot ért Bond sportkocsija

2016.02.19. 16:47

A becsült értékének több, mint a kétszereséért kelt el a legutóbbi James Bond film, a Spectre sportkocsi-főszereplője, az Aston Martin DB10-es. Ezt az autót kifejezetten a film kedvéért építette a brit sportkocsigyártó legolcsóbb modellje nagyon kis példányszámban, a V8 Vantage alapjaira, ami miatt nem csak a filmrajongók, de az elszánt autógyűjtők számára is különleges értéket képviselhet. Az árverésen ennek megfelelően alakultak a licitek.

A Christie's eredetileg is meglehetősen nagy összeget, egymillió angol fontot várt az egyetlen eladó DB10-esért, de a valóság messze felülmúlta a várakozásokat. Az árverésen egy ismeretlen licitáló 2,1 millió fontot kínált az autóért, ami valójában, minden adó és jutalék hozzáadása után 2,434 millió fontos kiadást jelent a majdani tulajdonosnak. A pénz persze nem az Aston Martiné vagy a Bond filmeket forgató stúdióé lesz: az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet kapja a 2,1 milliót, ami nagyjából 834 millió forintnak felel meg. Messze ez volt a jótékonysági árverés legdrágább eladott tárgya: a második a halálfejes kosztüm volt, amelyet Craig a film elején visel, ezért 98 500 fontot kínált valaki.

A DB10 autógyűjtő-szempontból mindenképp nagyon érdekes darab, hisz miközben egyetlen más autó sem néz ki így a világon, a karbantartása mégsem jelenthet gondot, hisz nagyrészt a V8 Vantage alkatrészei lapulnak az egyedi burkolat alatt, ami meglehetősen gyakori autó, legalábbis Aston Martin mércével mindenképp, hisz sok ezret adtak el belőle az elmúlt években.