Az Ubert támogatja az egyik taxitársaság

2016.02.23. 10:42

Nehéz eldönteni, hogy a Green Taxi komolyan gondolja-e, vagy egyszerűen némi sajtófigyelemhez próbálnak jutni, de az biztos, hogy hangzatos szlogent találtak az akciójuknak. Így szól: „Nem mindenki irígy, aki sárga: adj teret az innovációnak”.

A taxitársaság, amely 65 elektromos autóval végez személyszállítást Budapesten, tavaly október óta működik – mostantól villásdugó-formájú szabadjelzőjükön ezek a járművek a free Uber, azaz szabad Uber feliratot viselik. A cég közleménye szerint a közösségi felületeken is futó kampányukkal azt szeretnék üzenni, hogy az innováció a fejlődés záloga, így, aki az innovatív megoldásokat erőszakkal próbálja ellehetetleníteni, az végső soron a fejlődésre, a jövőre mond nemet. A helyzet megoldását a párbeszédben látják, amelyből valamiféle kompromisszum születhetne.

Mindez nagyon jól hangzik, de kissé megkésettnek tűnik. Ugyanis mostanra az Uber működése gyakorlatilag ellehetetlenült, legalábbis a korábbi formájában. Február 19-én érvénybe léptek az új jogszabályok, amelyek az Uber-sofőrök számára előírják ugyanazokat a vizsgákat, engedélyeket és tanfolyamokat, amelyek a taxisok számára is kötelezőek. A hatóságok még aznap le is csaptak az első Uber-taxisra, az autójáról levették a rendszámot, és vaskos, akár 800 ezer forintos bírságra számíthat.

Azaz az új rendszer már felállt, és egyelőre az sem biztos, hogy az Uber Magyarországon ilyen feltételek mellett is életképes marad.