Terep-kombikkal próbálkozik a Ford?

2016.02.26. 06:07

Az információ félig-meddig hivatalos: a Ford of Europe alelnöke, Barb Samardzich nyilatkozta a brit Autocarnak, hogy cége nem hagyhatja figyelmen kívül a terepjáró-stílusú személyautók ismét erősödő divathullámát.

A Mondeo lehet az egyik modell, amelyet terepjárósítana a Ford
A Mondeo lehet az egyik modell, amelyet terepjárósítana a Ford

Állítólag három ilyen típust terveznek bemutatni a következő két-három év során, és bár azt egyelőre nem árulták el, mely személyautókból készül emelt hasmagasságú változat, nem nehéz rájönni, hogy melyek a legesélyesebb jelöltek. A Mondeo a legerősebb jelölt, ez olyan modellekket versenyezhetne, mint a Passat Alltrack vagy a Volvo V60 Cross Country, de egy emelt Focus kombi is elképzelhető. A harmadik modellel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, bár maga az alelnök mondta, hogy akár a Fiestából is készülhetne efféle terepjárós stílusú változat, amivel szintén több gyártó próbálkozott már.

A Ford európai részlegénél most láthatóan arra törekszenek, hogy minél nagyobb nyereséget hozzanak ki a meglevő modellekből. Ezért vezették be a Vignale csúcsfelszereltséget, amely egyelőre csak a Mondeóhoz elérhető, de hamarosan más Ford típusokból is készül ilyen kivitel. És a terepesítés is hasonló eredménnyel járhat: minimális ráfordítással állíthatnak elő drágábban eladható modellváltozatokat. Feltéve persze, hogy elég népszerűvé válik a típus. A GM európai részlege például elindult ezen az úton, de egyes piacokon, így Nagy-Britanniában felfüggesztették az Insignia Country Tourer forgalmazását, mondván, hogy a forgalomhoz képest túl drága az átalakítás.

Ha viszont bejön az ötlet, azzal akár jelentősen javíthatják az európai részleg pénzügyi eredményeit, amelyek az elmúlt években nem adtak okot a büszkeségre: olyannyira nem, hogy nemrég bejelentették, meg is szűntetik néhány kevésbé népszerű típus gyártását, hogy olcsóbbá tegyék a cég működését.