Ez lesz minden Subaru közös alapja

2016.03.07. 17:41

Úgy tűnik, lassan a versenyképességét veszélyezteti az a gyártó, amely nem próbál meg házon belül valamiféle modulrendszerre építkezni. A japán gyártók tartottak ki a legtovább, de mára a Toyota és a Nissan is felhagyott azzal a gyakorlattal, hogy minden modell számára újra fejlesztettek számos alkatrészt, és most a Subaru is bemutatta saját rugalmas platformját, amely néhány éven belül minden autójukban ott lesz valamilyen formában.

A Subaru Globan Platformról egyelőre nem tudni sokat, bár azt elárulták, hogy benzines, hibrid és elektromos hajtás fogadására is felkészítették, a méretektől függően 70-100%-kal merevebb autó építhető rá, mint a jelenlegi szerkezetre, az energiaelnyelő képességét pedig mintegy 40%-kal sikerült javítani. Állítólag az új platformra épülő autók súlypontja is lejjebb kerülhet vagy fél centivel, ami nem hangzik soknak, de a gyáriak szerint érezhetően pozitív hatása van a jövő Subaruinak vezethetőségére. Természetesen úgy alakították ki a szerkezetet, hogy a Subaru jól ismert bokszermotorjait és összkerékhajtású erőátvitelét képes legyen fogadni.

Az új platformot először a következő Imprezában alkalmazzák majd, amely állítólag már az év második felében bemutatkozik, és már több előzetest is mutattak róla – legutóbb néhány napja, Genfben az XV tanulmányt.