Szuperritka szuper-Porsche eladó

2016.03.10. 18:02

A Porsche nem is utcai használatra tervezte a GT1 Evolution típust – az is csak az akkortájt érvényes versenyszabályok miatt van, hogy egyáltalán készült egy maroknyi rendszámos példány is.

Még 1997-ben készült ez a Porsche GT1 Evolution: azzal a céllal hozták létre a típust, hogy megnyerjék vele a Le Mans-i 24 órás versenyt, amelyet 1996-ban a sima 911 GT1-essel nem sikerült. A terv nem jött össze, a gyári Porschékat randán megverte a TWR eredetileg Jaguarnak tervezett, de szintén Porsche motoros WSC-95 prototípusa, zsinórban másodszor. A típus tehát nem igazán hozta, amit vártak tőle, viszont mára igazi ritkaság lett, olyan, amilyen ez az eladó példány, pedig csupán ez az egy létezik.

Utcai 911 GT1-esből ugyan készült 25, de az RM Sotheby's árverésén felbukkant példány még annál is különlegesebb. Ez eredetileg GT1 Evo versenyautónak készült, meg is nyert három kanadai GT bajnoki címet – 31 rajtból 13 futamgyőzelmet szereztek vele – és csak aztán alakították utcai autóvá. Így viselhet rendszámot, de a gyári utcai kiviteleknél erősebb: 3,2 literes biturbó hathengerese 600 lóerős, ötvennel több mint a szériamodell motorja, a karosszéria pedig vagy száz kilóval könnyebb.

Így lehetséges, hogy a májusi, monacói aukción, ahol meg lehet majd vásárolni a konkrét autót, 2,97 és 3,3 millió dollár közti összeget várnak érte, miközben egy utcai 911 GT1 jellemző ára manapság inkább 2 millió dollár körül van manapság.