Új partnert keres a Fiat-Chrysler

2016.03.10. 06:10

Igazán váratlanul ért mindenkit az év elején Sergio Marchionne bejelentése, amely szerint egyszerűen beszüntetik az olcsóbb, fronthajtású személyautók gyártását a Chryslernél. A bejelentés szerint a Dodge Dart és az alig két éves Chrysler 200 gyártását egyaránt megszüntetik másfél éven belül, de a legfrissebb hírek szerint lehetséges, hogy egyszerűen kiszervezik a gyártásukat egy másik vállalathoz.

Sergio Marchionne legalábbis úgy nyilatkozott a közelmúltban, hogy tárgyalnak egy lehetséges partnerrel, és úgy érzi, megtalálják a jó megoldást. Azt viszont hangsúlyozta, semmiképp nem a Fiat-Chrysler gyártja a következő középkategóriás személyautót. „Nem készítünk ilyen autót. Nem mi vagyunk azok a fickók, akik gyártani fogják az autót.” - mondta. Az persze nem egészen világos, hogy miután a Chrysler üzemeiben nem készül több Dodge Dart és Chrysler 200, egyszerűen átköltöztetik a gyártósorokat az egyelőre névtelen partner üzemébe, vagy a partner saját típusát címkézik át. Mindkét út járható lehet, de hosszú távon jobb megoldásnak tűnik, ha egyszerűen átvesznek egy kész típust és lecserélik rajta a jelvényt, hisz úgy nem marad a Chrysler nyakán a fejlesztés feladata sem.

Korábban a Chrysler nagyban támaszkodott a Mitsubishire kisebb személyautói fejlesztésében, de a DaimlerChrysler korszakban ez a jól működő japán kapcsolat megszűnt. A Dart és a 200-as már Fiat műszaki alapokra épül, de mivel messze nem fogynak olyan jól, mint a cég utcai terepjárói, pick-upjai és crossoverei, a cégvezetés úgy döntött, inkább ez utóbbi modellek fejlesztésére koncentrál, személyautókból pedig csak a 300C-t és az alapjaira épített többi nagy, hátsókerék-hajtású modellt tartja meg. Ezzel lényegében csak a kereslethez alkalmazkodnak, de egyes elemzők szerint ez hiba, hisz az alacsony benzinár, amely a nagyobb autók iránti fokozott kereslet egyik legfontosabb oka, elég rövid idő alatt drasztikus növekedésnek indulhat. Akkor pedig a Chrysler sebezhetőbb helyzetbe kerül, mint bármelyik vetélytársa.

Azt persze nem tudjuk, hogy a Chrysler mit gyárt majd a Dart és a 200-as helyén. Az is lehet, hogy hasonló használati értékű, méretű és árfekvésű, de divatosabb külsejű terepjáró-fazonú modelleket, amelyek mellett nem igazán hiányoznak majd a személyautók a kínálatból.