Bokorban találták, húszmilliót ért

2016.03.12. 13:43

Az utóbbi években alaposan felvirágzott az úgynevezett barn find műfaja. Ez tulajdonképpen az elhagyatott helyeken fellelt járműveket takarja. Van, hogy egy elfeledett garázsban, istállóban, vagy akár pajtában bukkannak az emberek igazi autóritkaságra.

Most éppen egy bokorból került elő az az 1963-as évjáratú Jaguar E-Type, amely aztán a COYS Spring Classics árverésen gyorsan gazdára is talált. Az persze nem kérdéses, hogy alapos felújításra szorul az autó. Ebben azonban vélhetően nem lesz hiba, ha jelen állapotában is bő húszmillió forintnyi összeget ért meg új gazdájának.

A Jaguar első tulajdonosa Ivor Arbite volt, aki a Drum City és a Sound City nevű üzletek tulajdonosa volt. Amivel azonban sokkal inkább beírta magát a zenetörténelembe, az a Beatles logójának megtervezése volt. Az E-Type-ot egyébként az 1963-as vásárlás után két évig tartotta meg, 1965-ben megvált tőle.

A következő években több tulajdonosváltáson is átment az autó, majd Frank Richeshez került, aki versenyeken indult vele többek közt az Oulton Parkban és Brans Hatchen is. Amikor a kuplungja tönkrement, javítás helyett inkább letámasztották egy raktárban, ahonnan a nyolcvanas években került vissza Ivor Arbiter kertjébe. Arbiter 2005-ben halt meg, az autót 2015-ben találták meg.

Bár a futásteljesítmény nem vészes, mindössze 72 ezer kilométert tettek meg az E-Type-pal, a sok állás és elhanyagoltság megviselte. Innen lesz szép feladat talpra állítani, de ha valakinek megvan rá a pénze, akkor befektetésnek sem lesz utolsó.