Már az új Top Gear-stáb se botrány-szűz

2016.03.14. 15:32

Még el sem startolt, de már őrzi a régi stáb egyik fő hagyományát a Top Gear. Szűk két hónappal az évadkezdés előtt sikerült botrányt csapniuk Londonban. Az amerikai szakasz gyalázta meg a brit katonákat a brit katonák szerint.

A stáb ezekben a hetekben forgatja Londonban az első epizódokat, és az egyik jelenetet a brit főváros kormányzati negyedének kellős közepén, a Whitehallon vették fel. A jelent része volt, hogy Matt LeBlanc, a Top Gear új tagja és Ken Block a brit háborús halottak kegyeleti emlékműve, a Cenotaph tövében égette a gumit Block brutális Ford Mustangjával. A brit felháborodós fajta, a mai brit lapokban központi téma lett a stáb mutatványa, hát még a brit fegyveres erők tagjai körében.

Richard Kemp ezredes, aki az afganisztáni hadműveletek idején a brit katonai kontingens hadszíntéri parancsnoka volt, a BBC rádiónak hétfőn kijelentette, hogy véleménye szerint ennek a jelenetnek nem szabad adásba kerülnie, mivel a Top Gear stábja súlyos kegyeletsértést követett el. Kemp szerint a Cenotaph az elmúlt évszázad háborúiban elesett brit katonák jelképes temetője, és a stáb ezzel az erővel egy valódi temetőben is végrehajthatta volna autós mutatványait.

Az a magas kőoszlop ott a stábautó mögött a Cenotaph
Az a magas kőoszlop ott a stábautó mögött a Cenotaph

Chris Evans, a Top Gear műsorvezetője hétfőn nyilatkozatban kért fenntartások nélkül elnézést a történtekért. Evans elismerte, hogy a jelenet kegyeletsértőnek tűnhet, és nem volt bölcs döntés épp a Cenotaph környékét választani a forgatáshoz. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a stábnak természetesen nem az elesett katonák emlékének megsértése volt a célja. Az új stábbal feltámasztott műsor májusban kezd a BBC-n, Evans nem beszélt arról, a felhábordást okozó jelenet adásba kerül-e.