Együtt marad a Honda és az Ariel

2016.03.15. 09:31

A jövőben is kizárólag a Honda szállítja majd a motorokat az Ariel számára. Az elsősorban Atom nevű élményautójáról elhíresült brit gyártó az elmúlt tizenhat esztendőben 1500, japán blokkal szerelt gépet készített el Somersetben működő üzemében. Az együttműködés folytatódik.

Az Arielnél minden egyes autót egy-egy kis csapat készít el, 100-200 órányi munkával, kézzel. Gépeikben felhasználták már a Civic TypeR K20 jelű kétliteres motorját, valamint a Civic Si K24 kódú 2,4-esét is. Ezekhez a vezérlőelektronikát és a kipufogórendszert is rendszerint maguk tervezik meg és készítik el. Az Atom 3S-ben emellett a 2,4-es blokkot turbóval is ellátták, így 365 lóerőt és 420 newtonmétert csalogattak ki belőle.

A Honda nagy-britanniai részlegének igazgatója, Philip Crossman szerint a két márka kiváló párost alkot. Azt is hozzátette persze, hogy a motor kulcsszerepet játszik abban, hogy az Arielek megbízhatóak és teljesítményükkel is riválisaik fölé nőnek. Kifejezte továbbá reményét, hogy a jövőben is hasonlóan eredményes lesz majd az együttműködés.

Az Ariel egyébként nem csupán az Atomban használja fel a Honda motorjait. A terepre termett Nomad ugyancsak a 2,4-es Civic-blokkot kapta meg, míg az Ace motorkerékpár a VFR 1200F V4-esével vagánykodik.