Dacia-vezér áll a Lada élére

2016.03.16. 11:17

Hiába állította fejlődő pályára a Ladát, az orosz tulajdonosnak nem tetszett Bo Andersson nyugatias hozzáállása. Bő két év után repül a svéd perfekcionista. Már az utóda is megvan: Nicolas Maure Dacia-vezér váltja.

Nicolas Maure
Nicolas Maure

Tartalmas két és fél évet tudhat maga mögött Bo Andersson a Ladánál. Megküzdött az orosz káosszal, kezdett például azzal, hogy a megregulázta megbízhatatlan beszállítókat, akik egészen Putyinig mentek panaszkodni. Igyekezett nyugaton is eladható autókat gyártatni a Ladával; ha kellett, leépített, ha kellett, megbízható, jó minőségű alkatrészekkel szolgáló beszállítókra cserélte a bejáratott helyi partnereket. Az ilyen húzásaival olykor komoly érdekeket sértett, úgy hírlik, ez az oka leváltásának is.

Bo Andersson Togliattiban
Bo Andersson Togliattiban

A román Nicolas Maure pályafutása sem akármilyen, bár neve közel sem annyira ismert, mint svéd elődéjé. Az 56 éves Maure Linkedin-profilja szerint régi játékos az autóiparban. Sokáig a beszállítói oldalon volt aktív: 1988 és 1993 között különféle tisztségeket töltött be a Valeonál, majd négy évet lehúzott a Faurenciánál is, mielőtt a Renault-hoz került. 2000 óta van a francia autógyárnál, 2014-ben vette át a Dacia vezérigazgatói posztját. Valószínű ez volt a kulcselem a kinevezésében. Április 4-én kezd Togliattiban.