Gyorsan meglett a gyorsan ellopott Porsche terepjáró

2016.03.16. 19:10

Neve elhallgatását kérő forrásunk szerint a március 13-án éjjel 11 óra körül, a Budapest VI., Káldy Gyula utcából ellopott Porsche Cayenne megkerült. Bár a kulcs nélküli indítású autók ellopására ma már komoly technikák léteznek, de ez esetben a tolvajok sokkal egyszerűbb módszerhez folyamodtak: úgy tűnik, ellopták az autó kulcsát.

Az ilyen esetek ellen végképp nehéz védekezni, de a tulajdonos megtette. A Porsche terepjáróban ugyanis volt műholdas biztonsági rendszer is, amely az egyetlen védelmet jelentheti a hasonló, műkedvelő autólopás esetén. Amennyiben ugyanis nem rejtik el a járművet nagyon gyorsan a műholdak szeme elől, és nem blokkolják a közelében a mobilhálózat működését (mobilneten kommunikál a rendszer), a jármű távolról is leállítható.

Arról nincs információnk, hogy az autóval együtt a tettesek is meglettek-e, és ezt cikkünk megjelenéséig a rendőrség sem erősítette meg. A hétfőn későn délután a police.hu-n megjelent felhívásban azonban a rendőrség nem az autót keresi (amelynek a rendszámát le is takarták a fotókon), hanem az elkövetők megtalálásában kéri a lakosság segítségét. Vagyis egyáltalán nem kizárt, hogy ekkor már az autó megvolt. Íme az elkövetők fotója, felismeri őket? Hívja a rendőrséget a 06-1-461-8141 számon.

Update: Miután tegnap délután rákérdeztünk az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivőjénél a Cayenne talányos eltűnésének és előkerülésének körülményeire, ma reggel megjött a válasz. Az autót már 14-én megtalálták, akkor, amikor a videó éppen a legjobban pörgött az interneten. Más hír is van, de nem a rendőrségtől. Egy neve elhallgatását kérő, de a riasztókhoz és az autók egyéb védelmi rendszerekhez értő szakember szerint nem lopták ki a Cayenne kulcsát a tulajdonos zsebéből, ahogy korábban írtuk. A tolvajoknál valóban lehetett két, viszonylag egyszerű kódismétlő eszköz, amelyek egyszerűen felerősítették a kulcs által folyamatosan kiadott, rádiófrekvenciás jelet, és ezt továbbították az autóhoz, majd így tudták azt elindítani. Ha értesülésünk igaz, a kulccsal vitték el a Porschét, de nem úgy, ahogy mindenki gondolná.