Ez a robot váltja ember és autó munkáját a pizzakihordásban?

2016.03.19. 06:26

Jön a robogók és a takarékos kisautók alkonya a pizzakihordásban? Nem két év lesz, mire itt is leváltja az embert a robot, de legalább már elindult az úton a szakma. Legalábbis egy óriási gyorsétteremlánc, amely pizzakihordó robot tesztelésére készül Új-Zélandon.

A Domino's Pizza 73 ország 5700 városában van jelen. A cég profiljának fontos eleme a házhoz szállítás, autóik összesen havi 6-7 millió kilométert mennek. Egy takarékos, pizzaszállításhoz fejlesztett autójukat már tavaly láthattuk, most azonban egy szinttel tovább gondolták a feladatoptimalizálást. Az új-zélandi kormánnyal és a helyi hatóságokkal együttműködve jöttek elő a DRU - Domino's Robotic Unit - nevű fejlesztéssel. Az Ausztráliában gyártott négykerekű apróság nincs egy méter magas, 190 kilogramm a tömege, és egy fűtött rekesz van benne, amelyben tíz pizza fér el. A szerkezet akkumulátorról működik, bírja az esőt, fedélzeti szenzoraival érzékeli az akadályokat, és képes önállóan realtív nagy távolságokat megtenni. A kiszállítás a gyakorlatban úgy működne, hogy rendelés leadáskor a vásárlók kapnak egy kódot, amelyet aztán be kell ütniük a roboton, hogy kinyíljon a pizzájukat tartalmazó rekesz.

Ez izgalmas lehetőség Új-Zéland számára - mondta Simon Bridges közlekedési miniszter, hozzátéve, az elmúlt 12 hónapban minden erejével azon volt, hogy a csendes-óceáni ország az új közlekedési technológiák tesztelésének helyszínévé váljon. Egyelőre még sok akadály áll Új-Zéland jelenleg a DRU-hoz hasonló - az autóutakon és a járdákon is közlekedő - vezető nélküli járművekre vonatkozó szabályok kidolgozásán fáradozik. Kertvárosi szinten életképes megoldásnak tűnik a DRU, de egyelőre még csak a tesztüzemnél tart a projekt.