Képen a Fiat új kisautója

2016.03.22. 06:08

Már csaknem kész a Fiat új modellje, amelyet korábban Topolino néven emlegettek, de úgy tűnik, a végleges autó a Mobi nevet kapja. A típus méretben valahova a Panda és a Punto közé illeszkedik, de nem biztos, hogy Európában is forgalmazni fogják.

A Fiat Mobi állítólag az idén már a hatodik évét taposó Uno helyébe lép, amelyet jelenleg is csak Latin-Amerikában forgalmaz a Fiat. A korábbi modell a Panda egy számmal nagyobb megfelelőjének tűnt, az újdonság viszont láthatóan más karakter a vaskos motorháztető alatti széles fényszórókkal és hátsó panoráma-ablakaival. Ezzel eléggé ki is lóg a Fiat megszokott márkaarculatából, de lehet, hogy a brazil részleg igyekszik önállóbbá válni ilyen szempontból is.

Műszaki szempontból ugyanakkor nem várható nagy újítás: állítólag marad az Unóból már ismert ősrégi négyhengeres ezres motor, amely benzinüzemben 73, etanollal használva 75 lóerős, és a padlólemez is marad a régi. A helyi újságok tudni vélik, hogy fejlesztés alatt áll egy erősebb és korszerűbb, háromhengeres egyliteres, amely 2017-től válthatja le a jelenleg használt négyhengeres motort, ám csodálkoznánk, ha valóban létezne efféle fejlesztés. Egy jobb alapmotorra ugyanis Európában is szükség volna – a kulturálatlan járású kéthengeres helyett – de eddig úgy nézett ki, ilyesmire egyszerűen nem telik a Fiatnak.

A Fiat eddigi gyakorlatából kiindulva nem látszik nagyon valószínűnek, hogy Európába is elhozzák a Mobit, bár azt sem mernénk állítani, hogy lehetetlen volna, hisz néhány típust már áthoztak az európai kínálat színesítése érdekében.