Egy darabka B csoport otthonra

2016.03.27. 16:58

Igen különleges autó kerül hamarosan kalapács alá az RM Sotheby's aukciósháznál. A meghirdetett Peugeot 205 Turbo 16 Evolution 1 egy olyan korszakban verte a port a ralipályákon, amelyet máig a versenyzés aranykoraként emlegetnek a fanatikusok.

Ez a konkrét példány a C11-es sorozatszámot viseli, és az 1985-ös világbajnoki szezonra építették. Igen, ez még a B csoportos autók időszaka volt. A Peugeot volánjához az 1981-es bajnok Ari Vatanen ült, aki az első két futamon, Monte Carlóban és Svédországban is a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

Már abban a szezonban megjelent az Evolution 2 változat is, amellyel aztán Timo Salonen aratott több győzelmet – sőt egészen a világbajnoki címig vitte a finn versenyző. A most kalapács alá kerülő autót az idény harmadik versenye után a gyáriak már nem versenyeztették, bár Vatanen még két futamon meghajtotta.

Arról nem szólnak a hírek, hogy a nyugdíjazás utáni évtizedeket hogyan vészelte át az autó. Az azonban biztos, hogy az aukciót május 14-én, Monacóban tartják. Egyelőre becslések sem születtek a versenygép árára, de vélhetően nem is olyan kis vagyonért kerülhet új tulajdonoshoz a ralitörténelem fontos darabjának számító Peugeot.