AMG motort kaphat az új Alpine sportkocsi

2016.03.29. 11:15

Az Alpine középmotoros kupéja ugyan csaknem készen van, egyelőre nem árulták el, hogy milyen motor mozgatja majd. A Renault kínálattervezésért felelős alelnöke szerint lehetséges, hogy egyszerűen vásárolnak hozzá egy megfelelő motort, és a legalkalmasabb partner egyértelműen a Mercedes tuningrészlege lenne.

A Renault-Nissannak ugyan akad néhány turbós benzinmotorja, de Bruno Ancelin alelnök azt mondja, ezeket a motorokat még át kellene dolgozni, mielőtt bekerülhetnek az Alpine-ba. Ugyanakkor az AMG-é jelenleg a legerősebb utcai kétliteres négyhengeres turbómotor: a kisebb Mercedesekbe épített M133 jelzésű motor maximális teljesítménye 381 lóerő, a csúcsnyomatéka 475 Nm, és teljesíti az összes aktuális károsanyag-kibocsátási normát, így jól passzolna az új Alpine csúcsváltozatába. Ráadásul a Mercedes és a Renault-Nissan jelenleg is futó együttműködésébe akár bele is férne, hogy a németek készítsenek évi néhány ezer ilyen motort az Alpine számára is. Valószínű, hogy a francia sportkocsiba ennél visszafogottabb motorok is bekerülnek majd, és ezek valószínűleg inkább a Renault saját palettájáról érkeznek majd. Egy lehetséges jelölt a Clio RS 200 lóerős 1,6 literes turbómotorja, amely épp passzolna az alapkivitelbe.

A Renault állítólag már az idén be szeretné mutatni az új Alpine szériaváltozatát – erre jó eséllyel hazai pályán, az idei Párizsi Autószalonon kerítenek sort. Az azonban kérdéses, hogy még az idén megkezdődhet-e a gyártás.