Százból csak egy sofőr ivott húsvétkor

2016.03.30. 16:57

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottságának főtitkára szerint nem változott az ittas vezetők aránya: egy százalék volt az idén is – ez a szám évek óta változatlan. Sajnos azt nem tudni, hogy az egy százalékból hányan ittak csupán két korty sört, és kik jóval többet, de a statisztika így is ijesztő.

Ha azt nézzük, hogy az egy százalék mondjuk százezer autósból ezret jelent, az talán jobban érzékelteti a veszély nagyságát. Nem tudni, hogy sírjunk-e, vagy inkább örüljünk annak, hogy az idén a nagyszabású rendőrségi ellenőrzés is elmaradt. Ünnepekkor senki sem szereti ha zaklatják, és nyilván a szerv is otthon ünnepelne inkább. Ugyanakkor az a tudat, hogy nem kell rendőri ellenőrzésre számítani az ünnepek alatt, a későbbiekben könnyen felbátoríthatja azokat, akik amúgy csak a büntetéstől való félelem miatt, és nem felelősségtudatból tartózkodnak az ittas vezetéstől.

Kiss Csaba főtitkár további jótanácsokkal is szolgált a gépjárművel közlekedőknek: a motorkerékpárosok vezessenek óvatosan, legalább amíg felfrissítik a télen megkopott rutint, számítsunk több kerékpárosra és gyalogosra a kellemes időjárás beköszöntével, és húzzunk nyári gumit, hisz itt az ideje.