Szuperterepjáró Škoda és lambóajtós Mini

2016.04.01. 17:40

Ahogy ilyenkor szokás, az autógyáraknál is előkerülnek a vicces kedvű munkatársak április elsejére – kinek jobban sikerült a tréfálkozás, kinek kevésbé – összeszedtünk néhányat, a teljesség igénye nélkül.

A Škoda az idén igazán termékeny volt: két képtelen újdonságot is bemutattak. Az egyik ilyen a Snowman nevű jármű, amely a márka szabvány-orrát kapta meg, és akár 100%-os emelkedőn is felmászik. A 9,18 méteres jószágot 400 lóerős motor hajtja, és kétségtelenül elmegy bárhol, ahol ez bármiféle szárazföldi járművel egyáltalán elképzelhető, de azért messze nem hibátlan. A végsebessége 20 km/h, 14 liter üzemanyagot zabál óránként, az ára pedig 280 ezer euró, amivel ez – vagyis ez lenne, ha igaz lenne – minden idők legdrágább Škoda modellje.

A cseh márka másik nagy április elsejei ötlete a Superb beépített esernyőinek méltó kiegészítője, a kutyaernyő, amely szintén a csúcsmodell drágább változataihoz járna. Állítólag az esős brit időjárásban tesztelték, ami jó ajánlólevél is lehetne, azt viszont nem említik a gyáriak, hogy a kutyák mit szóltak a pórázukhoz erősített átlátszó műanyagernyőhöz.

A Mininél is hasonló fapofa-humorral próbálkoztak a sajtósok: a közlemény szerint egyes modelleken bevezetik a felfelé nyíló ajtókat. Az elektrohidraulikusan mozgatott lambóajtó 1959 euró többletért lenne elérhető, és baleset után piropatronok robbantanák le a helyéről. A gyáriak szerint a nagyszerű találmány jelentősen egyszerűsítheti a kiszállást az autóból szűkebb parkolóhelyeken. Az ajtók természetesen távirányítással is nyithatók volnának, akár a Mini Excitement app segítségével, mobiltelefonról is. Valójában ez az ötlet nem is olyan lehetetlen, mint amilyennek hangzik, de az az érzésünk, hogy simán megduplázná az autó árát, ha kínálnák.

A kínai tulajdonú MG is bemutatott egy új tanulmányt, amelyet a Longbridge-ben dolgozó mérnökök terveztek, és a közlemény szerint tökéletesen tükrözi a cég műszaki kiválóságát. Nehéz megállapítani, hogy felszabadult ökörködésnek, vagy kesernyés öniróniának szánták-e inkább, de az MG kiemelkedő szakértelmét egy út felett száguldó MG jelvény képviseli. Igen, a klasszikus meztelen a király poént sütötték el, de az MG angliai üzleti eredményeit nézve pontosan ennyi látszik manapság a márkából.

Az Opel brit testvérmárkája, a Vauxhall talán a legaranyosabb Adam változattal állt elő. Az Adam C zéró emissziós, úgynevezett kinetikus hajtású jármű. Magyarul a farából kiálló kulccsal húzhat fel, 15 perc tekeréssel akár 200 kilométert is elmegy. A gyáriak szerint ez a tökéletes jármű: nem szennyezi a környezetet, csendes, és még a napi edzést is biztosítja. Az ötlet kiváló, kár, hogy nem egészen új – aki kételkedik ebben, tanulmányozza a Kisvakond és az autó című alapművet.