Kémfotókon a VW új nép-terepjárója

2016.04.05. 06:06

A Volkswagennél egy ideje már ráeszméltek, hogy Észak-Amerikában hiába próbálkoznak az európai modellek forgalmazásával, hisz azok túl szűkek és drágák az ottani vásárlók ízlésének. Ezért mutatkozott be négy éve az amerikai Passat, és ugyanez az oka, hogy most egy tágas, hétüléses szadadidő-autó fejlesztésének végéhez közeledik a gyártó.

A típus előzetesének szánt CrossBlue tanulmányt már bő három éve bemutatták, de úgy tűnik, azóta több ponton változott a koncepció. Az alig álcázott prototípusnak legalábbis mintha keskenyebb tetőoszlopai lennének – különösen hátul – és látszólag a tető is alacsonyabban fut. Mintha a tervezők elmentek volna a crossover-irányba – az új Volkswagen afféle átmenet a terepjárók és a kombik között, jellegében leginkább a Toyota Highlanderre és a Ford Explorerre emlékeztet.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ehhez a típushoz az egységes MQB platformot használták-e, vagy azokat a régebbi Passat alapokat, amelyekre az amerikai Passatot is építik. Nyilván az előbbi megoldásnak van több értelme hosszú távon, hisz a szabványosítás annál hatékonyabb költségcsökkentést jelent, minél többféle modellt építenek ugyanarra az alkatrész-készletre. Ugyanakkor a helyben gyártott Passat műszaki alapjainak felhasználása azt jelentené, hogy akár ugyanazokon a gépsorokon készülhet mindkét modell.

Valószínű, hogy a Passathoz hasonlóan ebbe a típusba is 3,6 literes, 280 lóerős V6-os és kétliteres, 200 lóerő körüli teljesítményű turbós négyhengeres alkotja majd a benzines választékot. Ugyanakkor a dízelbotrány után TDI motorral aligha muttaják be a típust, helyette várhatóan valamiféle konnektoros hibrid, vagy elektromos kivitelt fejlesztenek majd ki.

A titkolódzás – illetve annak hiánya – alapján valószínű, hogy még az idén sort keríthetnek az új típus bemutatására Észak-Amerikában. Európában viszont aligha kínálják majd a típust: úgy néz ki, mifelénk a kisebb és drágább – így nagyobb nyereséget hozó – modellekkel is megelégszenek a vásárlók.