Új Subaru készül a legveszélyesebb versenypályára

2016.04.05. 15:57

Új Subaru Impreza WRX-et épített a Prodrive, kifejezetten a Man-szigeti autós körrekord megdöntésére. A félelmetes TT elsősorban ugyan motorkerékpár-verseny, de az idén is szorítanak némi időt Mark Higgins számára, aki két éve futott 19' 15”-es körrekordot a 60,72 km-es pályán, hogy megpróbálhassa megjavítani korábbi idejét.

A cél a 19 percen belüli idő, ami 191 km/h feletti átlagsebességet jelentene, ami félelmetes sebesség az év nagy részében közútként használt aszfaltcsíkon. Motorkerékpárral ennél persze sokkal gyorsabban is körbe lehet érni – a jelenlegi csúcstartó, John McGuinnes 17' 3,567”-es ideje 213,562 km/h-s átlagnak felel meg – de autóval ez az idő egyelőre megközelíthetetlennek tűnik. Az autós rekorddöntéshez a Prodrive épített át egy WRX STi-t Higgins számára, és bár az egyelőre hófehér autóról közöltek néhány képet, nem tudni, hogy pontosan mit tud a gép. Annyi biztos, hogy a Prodrive bőven rendelkezik tapasztalatokkal az Imprezák átépítésében, hisz 1990 és 2009 között itt készültek a japán gyártó rali-versenyautói. Ránézésre néhány plusz szellőzőnyílás tűnik fel, és persze a hatalmas hátsó szárny, azt viszont nem tudni, hogy a motorhoz is hozzányúltak-e, amely gyári állapotában is 309 lóerős.

Az idén május 28-a és június 10-e között rendezik a Man-szigeti TT-t, amelyet valószínűleg joggal tartanak a világ legveszélyesebb motorkerékpár-versenyének, ahol minimális biztonsági intézkedések mellett, lakóházak, villanypóznák, fasorok és kőfalak közt száguldanak a versenyzők, sokszor 300 km/h feletti tempóval.