Kiderült, mi van az önvezető versenygépben

2016.04.07. 12:47

Korábban csak a Robocar formatervét mutatták meg, de most néhány adat is napvilágot látott. Kiderült például, hogy mekkora és milyen nehéz a robot-versenyautó, ahogy az is, hogy mire képes a vezérlését végző számítógép.

Az Nvidia PX 2-esről már korábban is hallottunk: ez a számítógép kifejezetten önvezető autók irányítására készült céleszköz, a feladathoz illően nagy számítási teljesítménnyel. Két, egyenként hatmagos Tegra processzor és két Pascal grafikus feldolgozóegység kerül bele, amelyek összesen 8 Tflops a műveletvégzési sebessége. Ez úgy 30-40 modern asztali csúcs-PC összesített képességeinek felel meg, bár az összehasonlítás nyilván sántít, hisz ez a célgép egész más feladatra készült. Összesen 12 videókamera, radar, lézer-letapogató és ultrahangos szenzor jeleit értékeli és dolgozza fel a célgép, hogy akár 300 km/h feletti sebesség mellett is pontosan felmérhesse, mi zajlik a jármű környezetében, és ennek megfelelően hozhassa meg a megfelelő döntéseket.

A Robocar meglepő módon nehezebb, mint az alapjául szolgáló Formula E versenygép: mintegy ezer kilogrammot nyom a 4,8 méter hosszú, 2 métr széles és 2,8 méteres tengelytávú szerkezet. A hajtásról egyelőre hallgatnak, de annyit azért elmondtak, hogy az autó képes lesz túllépni a háromszázas tempót, amihez biztosan kell majd 4-500 lóerő.

A Roborace összes csapata tökéletesen azonos autókat kap majd, az egyetlen eltérés – egyben a verseny igazi tárgya – a vezérlőprogram lesz, amit az összes versenyző maga alkothat meg. Ezen múlik, hogy ki nyeri majd a Formula E versenyhétvégéken zajló robotpilóta-versenyt, ami a szervezők reményei szerint hasonlóan izgalmas lehet, mint az ember vezette autók összecsapása. Ám a verseny talán legfontosabb aspektusa, hogy a fejlesztők itt biztonságos körülmények közt tesztelhetik azoknak az önvezető programoknak a kulcsfontosságú részeit, amelyek később akár utcai szériamodellekben is megjelenhetnek.

Elképzelni sem könnyű, hogy milyen lesz a gépek versenye, de legkésőbb 2016 szeptemberében megtudhatjuk, hisz akkor tartják az első futamot, Montreálban.