Poraiból támadt fel a legendás Porsche

2016.04.07. 11:17

A Techno Classica Essenen mutatták be a 911 2.5 S/T-t, amely 1972-ben a 3-as csoportban megnyerte a Le Mans-i 24 órás versenyt, de később szinte teljesen elpusztult. Azt mondják, a Porsche gyári restaurátor-műhelye számára is komoly kihívás volt visszaállítani az eredeti állapotot.

Az egykori versenyautó az évtizedek során az Egyesült Államokba került, ahol néhány éve talált rá egy gyűjtő, meglehetősen szomorú állapotban. Az autó a későbbi G modell karosszériaelemeivel volt átalakítva, és rendesen megette a rozsda: a Porsche Classicnál kénytelenek voltak újra cserélni a tetőlemezt, ahogy az üzemanyagtartály alsó felét is. A végeredmény azonban csodálatos: a halványsárga autó csavarra olyan lett, amilyennek 1972 elején legyártották. A vérbeli versenygép 2,5 literes hathengeres motorja egyébként 270 lóerős, és akadnak rajta olyan, a maga idejében még egzotikusnak számító megoldások, mint a belső hűtésű féktárcsák.

A gyári felújítás nyilván nem volt olcsó, de valószínűleg így is megérte a tulajdonosnak, hisz ebből a típusváltozatból a Porsche összesen 24 példányt épített, amelynek az értéke a jövőben már csak nőni fog.