Ilyen lesz az Opel Insignia?

2016.04.08. 13:41

Azt már most tudni lehet, hogy a következő Insignia ősszel érkezik – a Párizsi Autószalonra ígérik – és elég komoly feladat vár rá: elfeledtetni az elődmodell hibáit a vásárlókkal.

Kémfotókon már volt szerencsénk az autóhoz – ott is látszott, hogy drámai mértékben változik meg az autó karaktere – most pedig a Carscoops közölt egy vázlatot, amelyet láthatóan a kémfotók és az Opelre manapság jellemző stíluselemek alapján állítottak össze. Picit azért reménykedünk benne, hogy a gyáriak valamivel ügyesebb arányú autót raknak össze, már csak azért is, mert a hírek szerint a típust nem csak Opel jelvénnyel forgalmazzák majd. Észak-Amerikába és Kínába Buick, Ausztráliába pedig Holden márkanéven érkezhet – ez utóbbi piacon állítólag a helyben gyártott, hátsókerék-hajtású Commodore utóda lehet.

A tervezést természetesen az Opelre bízták, mint az összes ilyen méretű General Motors személyautóét, és úgy hallani, igyekeztek az előző Insignia legnagyobb hibáit orvosolni. A nagy Opel elsősorban feltűnően szűk belső tere és a kategóriatársakoz képest is nagy tömege miatt kapott rengeteg kritikát. Az új E2XX padlólemez használatával állítólag vagy 200 kilót faragnak az autó súlyából, még úgy is, hogy a teljes hossza vagy 15 centivel lesz nagyobb, mint a jelenlegi Insigniáé – ezzel talán a szűk belső problémája is megoldódhat.

Természetesen az új modell is a megszokott sémát követi, azaz keresztben álló motorral és első- vagy összkerék-hajtással készülhet. Feltűnő, hogy az autó orra viszonylag rövid, ezt magyarázhatja, hogy nem szánnak bele nagyobb, akár hathengeres motorokat: valószínű, hogy ebbe a modellbe már csak négyhengeres, turbós motorok kerülnek majd. Az sem kizárt, hogy készül egy hibrid kivitel is, hisz a benzin-elektromos modellek Észak-Amerika mellett Európában is terjednek, ha nem is igazán gyorsan.

(Én már láttam élőben, teszek néhány hozzáfűzést. Meredekebb lesz az eleje, kvázi függőleges maszkkal, a fényszórók némileg laposabbak, a motorházfedél élén pedig sokkal markánsabb a hosszanti él, és emlékeim szerint a kocsi oldala simább, nem ennyire erősen horpasztott. Persze a memória csal, február elején láttam egy Év Autója-rendezvényen, azóta sok minden történt. Fotózni nem lehetett - Csikós Zsolt)

Fotó: Carscoops