Visszahívják a Tesla Model X-et

2016.04.12. 15:46

Most jól jön a Teslának, hogy a Model X gyártása döcögősen indul: csupán 2700 autó készült el, mielőtt kiderült, hogy a harmadik üléssor támlarögzítése egy ütközés során elengedhet, és rácsukódhat a leghátul ülőkre. További szerencse, hogy mindez egy törésteszt során derült ki, és nem valódi balesetben.

A gyártó szerint a harmadik üléssor támlarögzítése csak igen nagy erő hatására oldódik ki – ha utas ül benne, és kivételesen nagy hosszirányú lassulás éri a járművet, amilyen leginkább ütközésekkor lép fel – ezért is nem tűnt fel korábban a hiba. A Tesla azt kéri, amíg a hibás alkatrészt ki nem cserélik, a harmadik üléssor használatát lehetőleg kerüljék a tulajdonosok. A Tesla mostanra az üléseket szállító céggel együtt ki is dolgozta a javítást, így valószínű, hogy nagyon gyorsan lezajlik majd a visszahívás. Azt ígérik, hogy legfeljebb néhány órát vesz majd igénybe a gyenge alkatrész cseréje.

A Model X gyártása tavaly év végén indult, de azóta is lassan halad: a gyártó ugyan nem részletezte az okokat, de az első negyedévben csupán 2400 ilyen autó készült. Elon Musk, a Tesla alapítója azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy a típussal kapcsolatos néhány elképzelésük túl ambiciózusnak bizonyult, ennek következtében akad néhány alkatrész, amelyek túl lassú tempóban készülnek.