Ha működik, a Fiat is megcsinálja a maga Model 3-asát

2016.04.16. 13:17

Sergio Marchionne, a Fiat-Chrysler Automobile vezérigazgatója sem ment el szó nélkül a Tesla Model 3 eddigi sikere mellet. Nincs meglepve, de szkeptikus.

A Model 3 elmúlt két és fél hete sikersztori. A Tesla első tömeggyártásba szánt autójára már több mint háromszázezer előrendelés érkezett, ami inkább bizonyítja a márkafanok túlbuzgóságát, mintsem az új modell képességeit (lényegében egy előd modellt láttunk eddig), de az eredmény szempontjából mindegy is: a kaliforniai villanyautógyártó tett egy nagy lépést a nagy dinoszauruszok felé. Az autóipar nagy öregje, Marchionne azonban azt mondja, őt nem lepte meg az óriási érdeklődés, viszont tudja, hogy most jön a neheze, és atéren már szkeptikus, képes lesz-e megbirkózni Elon Musk fiatal autógyára a feladatokkal.

Az olasz cégvezér ki is fejtette szkeptikusságát. Attól tart, a tömeggyártásban tapasztalatlan Tesla nem tud majd megbirkózni olyan számára új feladatokkal, mint a tömeggyártás és az ezzel járó logisztikai feladtok, például a kiszállítás. Legalábbis úgy, hogy az nyereséges legyen a cégnek azután, hogy 35 ezer dolláros indulóáron kínálják a Model 3-at. Marchionne meglepődne, ha minden flottul menne majd, de ha mégis, ők lesznek az elsők, akik megcsinálják a maguk Model 3-asát. Ez így elég józanul hangzik, de meg kell jegyezni, hogy Marchionne hírhedten nem rajong az elektromos autókért. Emlékezetes eset, amikor a vezér megpróbálta meggyőzni a Fiat vevőközönségét, hogy ne vegyék az 500e-t, mert minden elektromos 500-ason 14 ezer dollárt bukik a vállalat.