Őrületes siker a nép-Tesla

2016.04.18. 06:10

A Tesla április első napján mutatta be a Model S kistestvéreként, vagy éppen az első elektromos népautóként is emlegetett Model 3-at. Ezt követően meg is nyitották az előrendelést, ami igazán nagy sikert hozott.

A vállalat első embere, Elon Musk már egy hét után bejelentette, hogy 325 ezer példánynak már megvan a leendő gazdája, a második hét végére pedig a 400 ezret is átlépte a megrendelések száma. Ebből a két adatból persze az is látszik, hogy a kezdeti lendület alaposan visszaesett, de a vásárlók azért továbbra is igen lelkesek.

A Model 3 egyik nagy vonzereje a hatótáv lehet: 346 kilométert képes megtenni egyetlen töltéssel, ami magasan jobb, mint a kategória többi szereplőjénél. A BMW i3 160 kilométert, a Nissan Leaf 250-et tud – utóbbi ráadásul nagyjából azonos árban van a Teslával. A menettulajdonságokkal sincs gond, nulláról százra hat másodperc alatt gyorsul, és önvezető funkciót is kap.

Mindeközben Nevada államban készül a Tesla gigagyára is, amely jelentősen csökkentheti az akkumulátorcsomagok előállításának költségeit. Hamarosan pedig Európában húznak fel egy üzemet, amelynek köszönhetően a Model 3-at már nem csak Amerikában gyártják majd. Az utolsó simításokat persze még el kell végezni a sorozatgyártás elindításáig. Ez azt jelenti, hogy a megrendelők 2017 végétől vehetik majd át Model 3-asaikat.