Az Audinál fejlesztették ki a csalószoftvert?

2016.04.20. 17:15

A Handelsblatt híre szerint házon belüli fejlesztés a csalószoftver, amely a Volkswagen dízel-botrányát okozta, méghozzá meglehetősen régi.

Ezek szerint az Audi fejlesztői készítették, pontosan nem tudni, hogy milyen céllal, még 1999-ben, de aztán félrerakták. Csak hat évvel később használták fel, amikor kiderült, hogy az aktuális dízelmotorokkal nem tudják teljesíteni a legújabb nitrogén-oxid-kibocsátási normákat, így kerülve el, hogy egy teljesen új motorgenerációt kelljen kifejleszteni az EA189-es dízelmotor-sorozat helyett. Korábban felmerült, hogy valamelyik beszállító fejlesztői is benne lehettek a dologban, de ha a legújabb hírek igazak, az ötlet és a megvalósítás egyaránt a VW csoporton belülről származik.

Mostanra persze egyértelmű, hogy jobb lett volna, ha más megoldást keresnek, hiszen egyértelműen a VW csoport legnagyobb és legdrágább visszahívásához vezetett, amikor kiderült, hogy az EA189-es sorozatú TDI motorok egyszerűen átverik a környezetvédelmi méréseket, úgy, hogy jóval tisztábban működnek az autó álló helyzetében, mint menet közben.