Fogyasztási eredményeket hamisított a Mitsubishi

2016.04.20. 11:34

A Mitsubishi maga tette közzé belső vizsgálatának eredményét, amely szerint 625 ezer, elsősorban Japánban eladott miniautójuk fogyasztási adatai nem fedik a valóságot. Az eset már csak azért is kínos, mert közel félmillió autó ezek közül Nissan márkajelzéssel került forgalomba.

Az eddig napvilágot látott információk szerint a Nissannál fedezték fel, hogy a Mitsubishinél gyártatott egyik miniautó-típusuk fogyasztása látványosan meghaladja a gyári értéket. Jelezték az esetet a Mitsubishi vezetésének, ahol belső vizsgálat indult. Kiderült, hogy a Mitsubishi munkatársai adtak meg hamis adatokat. Bár nem jelölték meg a típust, valószínűleg a Mitsubishi eK Wagon és az attól csak jelvényében eltérő Nissan Dayz modellekről lehet szó. A vizsgálat szerint 157 ezer Mitsubishi és 468 ezer Nissan kisautó érintett.

Az ügy kipattanásnak következtében a Mitsubishi Motors részvényei 15,2%-ot veszítettek az értékükből, ami érthető reakció a Volkswagen dízelbotrány utáni hangulatban, annak ellenére, hogy a két ügy jelentőségben össze sem hasonlítható. A Mitsubishinek elsősorban Japánban árthat a fogyasztás-hamisítás, ahol a 2000-es évek elején az eltitkolt típushibák miatt egyszer már elvesztette a márka a vásárlók bizalmát, amelyet épp csak sikerült feledtetni.