Ausztriában gyárthatják az Apple autóját

2016.04.21. 14:37

Eddig nem tudunk többet az Apple autós terveiről, csak hogy léteznek – a számítástechnikai óriás példátlan titoktartás mellett dolgozik a projekten. A Frankfurter Algemeine Zeitung értesülései szerint Berlinben már működik egy kisebb fejlesztőcégük úgy 15-20 válogatott autóipari szakemberrel, a gyártásról pedig a legtapasztaltabb bérgyártó vállalattal tárgyalnak.

A kanadai-osztrák Magna Steyr-ről van szó, amelynek hamarosan lejár a szerződése a Mini Paceman és Countryman típusok gyártására, így bőségesen lenne kapacitása az Apple számára járművet gyártani. Emellett a bérgyártó cégnek komoly fejlesztési és gyártástervezési tapasztalatai is vannak, így nagy segítség lehetne az ezen a téren nem igazán tapasztalt amerikai cég számára. Úgy néz ki, az Apple a Google-lal szemben állítólag nem ragaszkodik az önvezető autókhoz – ilyen képességekkel csak később ruháznák fel az iCar-t – viszont nem tervezik a típus hagyományos forgalmazását. Kereskedőhálózat és márkaszervizek helyett autómegosztó szolgáltatásokon keresztül lennének használhatók az Apple autói.

Mindez egyelőre persze alátámaszthatatlan spekuláció, hisz az Apple hagyományosan nem kommentál pletykákat a témában. Ráadásul valószínűtlen, hogy az évtized vége előtt bemutatnának bármilyen járművet, így a következő néhány évben nem is várhatók ezeknél megalapozott információk.