Villanyautóba ültetnék James Bondot

2016.04.23. 11:27

James Bondot rendszerint gyönyörű nők veszik körül, futurisztikus fegyvertára van, ruhatára elegáns darabokat rejt, autói pedig gyorsak és vagányak. Véletlenül sem jut eszünkbe róla a spórolás, de a környezetvédelem címszó mellett sem őt találjuk illusztrációként. Az Aston Martin vezérigazgatója szerint azonban a 007-es hamarosan villanyautóra válthat.

Andy Palmer úgy fogalmazott: az elektromos járművek éppolyan elkerülhetetlenek, mint a halál és az adók. Ha pedig tömegesen elterjednek ezek a gépek, akkor bizony James Bond sem kerülheti el sorsát. Amikor pedig eljön a váltás ideje, akkor nyilván az Aston Martin tolná a 007-es alá ezt az autót is.

Bond az 1964-es Goldfinger óta jár Astonnal. Akkor egy DB5-össel kezdett, azóta vezetett V8 Vantage Volantét, V12 Vanquish, DBS V12-t. Legutóbb pedig kimondottan a Spectre című film kedvéért építettek neki egy DB10-est. Utóbbi járművet aztán közel egymilliárd forintnyi összegért árverezték el.

Ha a James Bond-filmekben a jövőben valóban elektromos autókra váltanak, az nyilván nem a környezettudatosság és az üzemanyagon való spórolás miatt lesz. Sokkal inkább a villanymotorok nyomatékát hangsúlyozhatják ki, és azt a gyorsulást, amit ennek köszönhetően produkálni képesek. A newtonméterek mellett lóerőből sem lenne hiány, ha mondjuk az ezer lóerősre tervezett elektromos Aston Martin RapidE-t kapná meg a 007-es.