Forma-1-essel utcára?

2016.04.24. 18:01

A Gumball 3000 autós túraverseny sokéves múltra tekint vissza. Először 1999-ben rendezték meg a félillegális megmérettetést, amely az Ágyúgolyó futam utánzataként is értelmezhető. Igen tekintélyes nevezési díj ellenében lényegében bárki részt vehet. Az útvonal évről évre változik, a távolság viszont rendszerint ötezer kilométer körüli. Idén Dulbinból indul a mezőny, a cél pedig Bukarest lesz.

A Gumballon általában igen változatos az autó-felhozatal, idén pedig egy utcai használatra átpofozgatott Forma-1-es gép is rajthoz áll. Az egyik internetes fogadóiroda csapata indul vele, akik egy rövid promóvideót is készítettek. A felvételeken éppen Manchester útjait rója az autó. A sofőr átengedi a gyalogosokat, az autós büfénél átveszi a kaját. Elég furcsa látvány egy ilyen jármű a forgalomban.

A versenygépben egyébként egy V8-as Ferrari-motor dolgozik, amely a könnyű kasznit két másodperc alatt röpíti nulláról százra. Forma-1-es technika a sebességváltó is, és nem hiányzik a fékenergia-visszanyerő rendszer, vagyis a KERS sem. A felnik az OZ Racing, a fékek a Brembo műhelyéből valók.

Tavaly egyébként a Forma-1-es világbajnok Lewis Hamilton is részt vett a Gumballon. Kérdés, hogy idén láthatunk-e világsztár pilótát a Magyarországot is érintő menetben. A mezőny remélhetőleg problémamentesen teljesíti a távot – igaz, nem példa nélküli már az sem, hogy valaki az első napokban lezúzza méregdrága sportkocsiját.