Kodiak nem jár egyedül

2016.04.25. 06:44

Azt egy ideje már tudni lehet, hogy a Škoda hobbiterepjáró-vonalon erősítene. Ennek jegyében először vázlatokon láthattuk a Vision S tanulmányt, majd teljes egészében fel is fedték a koncepcióautót. A sorozatgyártású változatot az eddig napvilágot látott információk szerint Kodiak vagy Kodiaq névre keresztelik, és az őszi Párizsi Autószalonon leplezik le.

A Volkswagen-csoport irányítása alá tartozó cseh gyártó azonban nem áll meg ennyinél. A Kodiakkal együtt összesen négy új hobbiterepjáró bemutatását tervezik a következő két évben. Igaz, ezek közül az egyik a felfrissített Yeti lesz, amely 2017 végén vagy 2018 elején érkezhet.

A harmadik modell egy ötajtós kupé lesz, emelt hasmagassággal – ez a BMW X6 és X4 által képviselt vonalhoz csatlakozik. Azt nem tudni, hogy méretben melyikhez áll majd közelebb, miként az sem egyértelmű még, hogy Európába egyáltalán szállítják-e majd. Elsősorban a kínai piac igényeihez igazodva döntöttek a bevezetéséről, és a távol-keleti ország kapja majd meg elsőként.

Szintén Kínának szánhatják majd a negyedik típust is. Úgy tudni, ez egy kisebb méretű SUV lesz, amely nagyjából a Nissan Juke ligájában játszhat majd. Két éven belül elkészül, de korántsem biztos, hogy Európában is megkapjuk. Ha igen, akkor a kínai forgalmazás megkezdése után néhány hónappal juthat el az öreg kontinensre.

Az újdonságok mindegyikénél arra törekednek majd, hogy formatervében ugyan illeszkedjen a márkaarculatba, de határozottan el is különüljön a többi Škodától. A tervek szerint azonban nemcsak robusztus, hanem egyszerre kényelmes SUV-ket kínálnának a csehek.