Bővíti kecskeméti üzemét a Mercedes

2016.04.29. 16:26

Hivatalosan ma tették le az új karosszériaüzem alapkövét Kecskeméten – ennek kapcsán jelentette be a Mercedes, hogy további beruházásokat tervez magyar telephelyén. A következő két évben mintegy 185 milliárd forintot költenek építésre, korszerűsítésre és a munkakörülmények javítására.

Ebből az összegből mintegy 80 milliárd forintot tesz ki a 99 ezer négyzetméter alapterületű új üzemcsarnok felépítése, de emellett fejlesztik a meglevő üzemrészeket is. Egyebek közt fejlesztik a présüzemet, új robotokat helyeznek el a felületkezelési folyamatok kiszolgálására, és teljes egészében átállnak az árukosaras összeszerelési módszerhez. Ennek keretében az egy-egy autóhoz tartozó alkatrészeket önjáró robotok szállítják a szerelőszalaghoz. Ezzel egyrészt csökken a dolgozók terhelése, másrészt könnyen ellenőrizhető, hogy minden szükséges alkatrész beépítésre került-e a kérdéses járműbe, ami a gyáriak szerint minőségbiztosítási szempontból is komoly előny.

A Mercedes fronthajtású modelljei – amelyek közül a B osztály és a CLA osztály készül Magyarországon – igazán sikeresnek bizonyultak, a gyártás beindítása óta eltelt mintegy négy év során elsősorban ezek a modelek növelték a cég személyautó-eladásait. Alighanem ennek köszönhető a kecskeméti bővítés: a Mercedes egyértelműen a kereslet növekedésére számít. Jelenleg három modellváltozatot gyártanak a magyar üzemben: a CLA, a CLA Shooting Brake és a B osztály készül itt.