Saját költőt kapott az Indy 500

2016.04.30. 07:15

Egy sajátos, százéves hagyományt élesztettek újjá Indianapolisban: ismét megválasztották az Indy 500 hivatalos költőjét. A győztes Adam Henze, az Indianapolisi Egyetem doktorandusza lett - ez a szakállas forma.

A meghirdetett költői versenyre több mint kétszázan pályáztak verseikkel. A pályázóktól olyan műveket vártak, amelyek az Indianapolisi 500 mérföldes autóverseny témájával foglalkoznak. A költői verseny tradíciója az 1920-as évekre tekint vissza. Az 500 mérföldes autóversenyre született hivatalos vers akkoriban rendre szerepelt a programban.

Az idei győztes vers szerzője, Henze ezer dolláros (273 ezer forintos) pénzjutalmat kapott és két jegyet a május 29-én zajló századik Indy 500-ra. A költemény - amelynek címe Azoknak, akik szeretik a gyors, hangos dolgokat - elhangzik majd a verseny alatt. Szűk egy hónap múlva, május 29-én. A tavalyi futam ilyen volt:

Ha ez a költős hagyomány furának tűnik, jobb, ha meg se tudod, mit iszik az Indy 500 céljában hagyományosan a győztes. Tejet. Az 1936-os futamon történt, hogy a győztes Louis Meyer egy üveg tejet kért a leintés után. Különös kérése mögött az állt, hogy édesanyja szerint egy forró napon nincs annál jobb hűsítő. Meyer húzásából húsz év múlva lett hagyomány, 1956-tól minden győztes tejivással kezdi az ünneplést a futam után.