A villanyturbó csodája: 270 lóerő egy literből

2016.05.02. 17:39

A Bécsi Motorszimpózium alkalmából több új motort is bemutattak a nagyobb gyártók, de az osztrák specialista, az AVL egy kísérleti járműbe építve hozta el legújabb fejlesztését. A Hyper 200 a Fiat 1,75 literes turbómotorján alapul, de a lényeg nem a blokk, hanem a feltöltőrendszer, amellyel 400 lóerő fölé emelték a teljesítményét.

Az eredeti motorból szinte csak a blokk és a főtengely maradt: az AVL szakemberei lecserélték a hajtókarokat, a dugattyúkat, a teljes szelepvezérlést és a hűtőrendszer is hatásosabb lett. A lényeg azonban a feltöltőrendszer: a négyhengeres motort három feltöltő, két turbó és egy elektromos kompresszor táplálja sűrített levegővel. Az elektromos feltöltőhöz ugyan az autó elektromos rendszerét is 48 voltosra kellett cserélni, de a végeredmény lélegzetelállító: 416 Nm csúcsnyomaték és 474 lóerő maximális teljesítmény 8000-es fordulatszám mellett, ami 270 lóerőt jelent literenként. Eddig ilyen erős motort csak versenyautókban használtak, de az AVL megoldása állítólag akár utcai autók hajtására is alkalmas.

A Hyper 200 persze csak afféle demonstrációs prototípus, amely elsősorban azért született, hogy megmutassa, mire képesek az osztrák cég szakemberei. Az AVL ugyanis bérmunkában fejleszt motorokat, gyakorlatilag bárkinek, aki megfizeti. Az elmúlt években a kínai Chery, az indiai Mahindra és a dél-koreai Ssangyong számára is terveztek korszerű motorokat, de időről időre dolgoznak nagyobb gyártók motorjain is, bár ezek a munkáik ritkán kapnak nyilvánosságot.

Az elektromos feltöltéssel tovább bővíthetik megrendelőik körét, hisz a megoldás épp csak elkezdett terjedni: eddig az Audi és a Volvo jelentett be hasonló, villanyturbós modelleket, de valószínűleg akad még néhány autógyártó, amely szívesen bővítené efféle modellel a kínálatát, anélkül, hogy még éveket vesződne egy saját rendszer kifejlesztésével. Az elektromos feltöltő legnagyobb előnye egyébként abban rejlik, hogy turbófeltöltővel együtt alkalmazva képes minimálisra csökkenteni az ilyen motorokra jellemző hosszú reakcióidőt, az úgynevezett turbólyukat.