Kitalálják, ki lett a Ferrari új vezérigazgatója?

2016.05.02. 17:59

Sergio Marchionne az a fajta vezető, aki egyszerre legalább húsz topmenedzseri posztot tölt be – és mostantól még egyet. Vajon így van olyan, amiben képes lesz legalább egy kicsit megfelelni?

Miután már korábban elfoglalta a Ferrari elnöki székét, Marchionne, aki amúgy a Fiat-Chryslernél is elnök és vezérigazgató egy személyben, már a Ferrari vezérigazgatói címét is megkaparintotta a leköszönő Amadeo Felisa távozásával. Ez persze nem nagy meglepetés, de az azért valószínűtlen, hogy Marchionne helyt is tud állni ennyi poszton.

A lépés várható volt: Felisa a Ferrari régi, lojális embere volt, szoros kapcsolatban a régi elnökkel, Luca di Montezemolóval, aki mintegy másfél éve távozott a sportkocsigyártó éléről. Az ő helyét is Marchionne foglalta el, aki aztán kiszervezte a Fiatból, és tőzsdére vitte a Ferrarit, szép bevétel reményében, miközben igyekezett fokozni a gyártást, hogy még nagyobb hasznot hozzon ki a világ legértékesebb sportkocsimárkájából. Ha valaki, a korábbi vezérigazgató gátolhatta ebbéli erőfeszítéseit, de úgy néz ki, már ő sincs útban.

Csak azt nem tudni, hogy az érdemi vezetői munkát ki végzi majd, hiszt Marchionne ezzel már legalább a negyedik állást tölti be az FCA különféle vezetői pozícióiban, és kevéssé valószínű, hogy képes lenne egyszerre koordinálni a Fiat, a Chrysler és a Ferrari napi működését is. Az viszont már kétségtelen, hogy a Fiat birodalomban már nemigen akad senki, aki megkérdőjelezze Marchionne döntéseit – és nyilvánvaló, hogy az álláshalmozás elsősorban ezt a célt szolgálja.