Négyturbós hathengerest készített a BMW

2016.05.02. 13:45

Már a háromturbós hathengeres BMW dízel is megdöbbenést keltett, de a most bemutatkozó négyturbóshoz eddig hasonlót sem készített senki, legalábbis személyautóba biztosan nem.

Az alap ugyanaz a háromliteres soros hathengeres dízelmotor, amely a három turbót is viseli, de az összetettebb feltöltőrendszerrel még nagyobb teljesítményt csikartak ki belőle. A csúcsteljesítménye kerek 400 lóerő – 19-cel több, mint a háromturbósé – a maximális nyomatéka pedig 760 Nm, ami 1600-as és 4000-es percenkénti fordulatszám között végig rendelkezésre áll. Az új csúcsdízelt a BMW 7-es sorozatába építik majd, a változat neve 750d lesz, de egy ilyen motornak a legnagyobb BMW személyautó nagy teste sem okoz gondot. Százra 4,6 másodperc alatt gyorsítja, ami a teljesítmény ismeretében nem akkora meglepetés, annál meglepőbb viszony az 5,8 literes átlagfogyasztás száz kilométeren.

Egyelőre nem tudni, hogy más BMW-kben is megjelenik-e az új szuper-dízel, viszont van egy olyan kellemetlen érzésünk, hogy a bajor gyártó újabb értelmetlen versengés alapjait teremtette meg ezzel – kíváncsian várjuk, mikor bukkan fel az első olyan turbómotor, amelynek minden hengerére jut egy feltöltő.