Nissan Kicks – Juke másodszor?

2016.05.03. 11:46

Durván másfél éve láttuk először a Nissan Kickset tanulmányként, és már akkor is gyanús volt, hogy sorozatgyártásra szánják. Most be is mutatták a szériamodellt, amely csak részleteiben különbözik az egykori tanulmányautótól, a karaktere viszont érintetlen maradt.

Egy kérdés persze azonnal felötlik az emberben a 4,29 méteres aszfalt-terepjáró láttán: nem hasonlít ez túlságosan a Juke-ra? Na nem a formai megoldásaiban, ilyen értelemben nem is különbözhetne jobban két autó, hisz a Kicks éles-szögletes karosszériát visel, szemben a Juke lágy íveivel, de a két autó közt hosszirányban alig van húsz centi különbség, és mindkettő hasonló fazonú magas ötajtós szerzet, nem épp szokványos megjelenéssel. A kettőt együtt forgalmazni nem feltétlenül lenne célszerű – ráadásul ebben a méretben legalább fél tucat Nissan és Renault kapható már most – így aztán felmerül a kérdés, hogy vajon mit terveznek a típussal.

Egy lehetséges forgatókönyv, hogy egyszerűen nem hozzák el Európába. Ugyan 80 országban tervezik forgalmazni, de simán lehet, hogy ezek közt egy európai sem lesz. Ugyanakkor az sem lehetetlen, hogy az idén már hat éves Juke utódjának szánják. A Kicks ehhez azonban túl egyszerűnek tűnik: Brazíliában tervezték, kifejezetten a helyi, árérzékeny közönség igényei szerint, gyártani is Rióban és Mexikóban tervezik, és a piaci bevezetést is Dél-Amerikában kezdik. Így valószínű, hogy ha Európába szeretnék hozni, akkor előbb műszakilag is át kellene alakítani. A Renault-Nissan kínálatban persze ma is akadnak párhuzamosságok szép számmal, így az sem lehetetlen, hogy együtt kínálják majd a Juke-kal és a Renault Captur-rel, mint ezek valamivel tágasabb alternatíváját – végül is manapság épp az efféle autók fogynak a legjobban Európában is.

Érdekes, hogy a Nissan alig árult el műszaki adatokat – egyelőre azt sem tudni, hogy milyen motorokkal készül majd a típus, ahogy az is csak sejthető, hogy a műszaki alapok a szabvány CMF platform alkatrészeiből épülnek fel. Ám az adatokat nyilván a brazil forgalmazás augusztusra tervezett megkezdéséhez közelebbi időpontban hozzák majd nyilvánosságra.