Rögtön kétféle Red Bull sportkocsi készül

2016.05.04. 06:20

Az már biztos, hogy az Aston Martin építi majd a Red Bull sportkocsit, a fejlesztést viszont a Formula 1-es tervezőlegenda, Adrian Newey irányítja. Az AM-RB 001 jelzésű gép a tervek szerint ugyanolyan gyors lesz majd Silverstone-ban, mint az aktuális F1-es versenygépek, bár lehet, hogy ez csak az egyik változatra érvényes.

Az új sportkocsiról a legendás tervező beszélt a brit sajtónak: elmondta, hogy a 99 példány közt lesz néhány, amelyet kifejezetten versenypályás használatra optimalizálnak. Ezek a példányok nagyobb hátsó szárnyat, nagyobb kerekeket és kevesebb kényelmi berendezést kapnak majd – a hifi például kimarad belőlük. Valószínűleg ezek az autók teljesítik majd a korábbi ígéretet, amely szerint a Red Bull sportkocsija tarthatja a lépést az F1-es gépekkel Silverstone-ban.

Eddig annyi derült ki az autóról, hogy középmotoros elrendezésű lesz, valamiféle hibrid hajtásrendszer kerül bele, és felismerhető lesz, hogy az Aston Martin terméke, a részletekről azonban egyelőre mindenki hallgat. Az viszont kétségtelen, hogy Newey a Formula 1 legtapasztaltabb és legeredményesebb tervezője volt, aki minden csapatot a csúcsig juttatott, mielőtt visszavonult volna, hogy a Red Bull alkalmazásában más fejlesztési projekteket vezessen – mint kiderült, az utcai sportkocsi megalkotását kapta feladatul. Így egyelőre nincs miért kételkednünk benne, hogy az AM-RB 001 ugyanolyan műszaki remekmű lesz, mint a korábbi Red Bull, McLaren és Williams versenautók, amelyeket Newey műszaki megoldásai juttattak világbajnoki címhez.