Az Audi a Maybach Mercedesekkel versenyezne

2016.05.05. 11:19

Az Audi műszaki igazgatója, Stefan Knirsch beszélt arról a lehetőségről, hogy az A8-asból a Mercedes-Maybach S oszályhoz hasonló szuperluxus-sztreccslimó is készülhet. Már ha a VW csoportnál időközben nem jön meg valakinek az esze, hisz egyértelmű, hogy ezzel újabb háziverseny alakulhat ki a VW csoporton belül.

Az ötlet azért furcsa, mert a Mercedes kényszerből készített Maybach S osztályt, miután a Maybach, mint önálló márka, randán megbukott a Rolls-Royce-szal és a Bentley-vel szemben – ez utóbbi márka pedig épp a VW-hez tartozik, akárcsak az Audi. Azaz ha akad olyan márka a Volkswagen-birodalomban, amelynek a kínálatából esetleg hiányzik egy efféle elnöki limó, az a Bentley, és nem az Audi. A brit márkának megvan a hírneve is, hogy arrafelé terjeszkedjen, míg az Audinál legalábbis kérdéses, hogy mennyire kapkodnának egy szuperdrága nyújtott változatért.

Ám Knirsch nem csak óriás-limóval bővítené a kínálatot, hanem szintén Mercedes mintára egy nagy, elegáns kétajtós kupéval is, az S-Coupé mintájára. Ennek egy fokkal talán több értelme lehet, bár itt is kérdéses, hogy nem lógna-e be egy ilyen autó a Bentyley Continental GT vadászterületébe. Eddig az látszott, hogy az egy szem VW Phaetonon kívül a VW csoport elég okosan csempézte ki a luxuskategória különböző szegmenseit, de a központi irányítás gyengülésével, amiről egyébként a legutóbbi vezetőváltás során hallani lehetett, megszaporodhatnak az egymással versengő típusok a vállalat különböző márkái között.

A jelenlegi A8-asból egyébként nem is olyan régen készült egy nyújtott kivitel, de arról tudható, hogy egyedi megrendelésre készítették – állítólag a norvég királyi család volt a megrendelő – és nem terveznek belőle több példányt.