Megmutatták az új VW-t, bár kicsit még nyersen

2016.05.05. 12:32

Éveken át húzódott a bemutatása, de lassan elkészül az új Volkswagen SUV, amellyel elsősorban Észak-Amerikában szeretnék sikeresebbé tenni a márkát.

Már az amerikai óriás-Passat bemutatásakor egyértelmű volt, hogy egyetlen modell kedvéért nem éri meg vadiúj gyárat felhúzni – márpedig a VW épp ezt tette Chattanoogában – de sokkal korábbra vártuk a második Észak-Amerikára szabott Volkswagen modellt. A Passat ugyanis épp öt éve van piacon, viszony a legújabb fotó tanúsága szerint az SUV gyártásának az előkészületei épp csak elkezdődtek. Ez itt az első próbakarosszéria, és a csapat, amely összeállította. Ez pedig azt jelenti, hogy még vagy fél év, mire az üzemben minden készen lesz a gyártásra. Azaz az év vége előttnemigen kezdik meg a gyártást, a forgalmazás beindítása pedig áthúzódhat 2017-re.

Az új, nagyjából Touareg méretű, de annál jóval barátságosabb árú modellt állítólag már az MQB platform alkatrészei köré építik az amerikai Passattal ellentétben, amely még az előző európai Passat rokona. A képen nem látszik belőle sok, legfeljebb annyi, hogy a motorház környéke és a tető is meglepően sarkos a márka aktuális stílusához képest, de nem várnánk nagy meglepetést. Valószínű, hogy a típus a Passatból már ismert kétliteres turbómotorral, illetve 3,6 literes V6-os szívómotorral lesz elérhető, a dízelváltozat pedig nyilvánvalóan kimarad, hisz az a TDI botrány amerikai fejleményeinek tükrében szinte biztosan eladhatatlan lenne arrafelé.

A típus bemutatója egyébként nem véletlen húzódott el ennyire. Úgy tudjuk, tavaly ilyenkor a VW vezetőségében kialakult állóháború az elnök és a vezérigazgató közt épp a gyenge amerikai eredmények miatt alakult ki – az amerikai Passat ugyanis messze nem megy olyan jól, mint szerették volna, évi 100 ezernél nemigen fogy több – és egy újabb amerikai modell bevezetését túl kockázatosnak ítélte a VW vezetésének egy része. Ám úgy néz ki, akkor azok nyertek, akik támogatták az olcsó SUV bemutatását, így talán még az idén megjelenhet az autó, amely komoly szereplővé teheti a Volkswagent az Egyesült Államokban és Kanadában.