Újra támad a brutális holland

2016.05.05. 06:20

Hollandia nem éppen az autógyártás fellegvára, de van egy sportkocsigyártó, amelyet láthatóan nem érintenek a válságok sem. A Donkervoort azt kínálja, amit a kezdetektől: puritán, nagyon erős sportkocsikat, amelyek még mindig hordozzák a példakép, a Lotus Super Seven karakterét, még sincs bennük semmi régimódi.

A legújabb modelljük a D8 sorozat újabb tagja, a GTO RS, amely két éves fejlesztőmunka eredménye. Az orrába az Audi öthengeres, 2,5 literes turbómotorját szerelik, amelyet a TT csúcsváltozataiba is, de itt hosszában helyezkedik el, és a hátsó két kereket hajtja. Ráadásul a D8 sokkal könnyebb is, mint az Audi kupéja, hisz nincs benne egyetlen alkatrész sem, ami nem elengedhetetlen a száguldáshoz. A hollandok meging igazítottak a formán, ami így megint abszolút korszerűnek hat, bár a forma alatt láthatóan megtartották a Lotus Sevenéhez hasonló könnyű csővázat.

Azt egyelőre nem árulták el, hogy milyen dinamikát várhatunk az új modelltől, bár az elődmodell, a három éve gyártott D8 GTO 2,8 másodperces százra gyorsulásához képest az újabb változat nyilván nem rontott érdemben. A 700 kilogramm körüli üres tömeg és a kb. 400 lóerős motor kombinációjától mondjuk nem is várnánk kevesebbet.

Egy ilyen sportkocsi persze nem olcsó, egy-egy példány 151 ezer euróba, azaz átszámítva több mint 47 millió forintba kerül, de úgy tűnik, ez sem zavarja a rajongókat: a 40 darabos sorozatból 21 autót már megrendelt a márka klubjának tagsága.