Nem kér a Chevrolet-ből az iráni ajatollah

2016.05.07. 15:34

Leállította a Chevrolet modelljeinek importját Ali Hámenei iráni ajatollah. A legfelsőbb vezető általánosságban is bírálta a külföldi termékek bevitelét, de a Chevyre külön kiakadt. Úgy fogalmazott, miért is vennének meg olyan járműveket, amelyek súlyuk és nagy fogyasztásuk miatt az amerikaiaknak sem kellenek? Emellett a General Motors csődjére és jelenlegi helyzetére is utalt.

Hámenei döntése miatt kétszáz, már leadott megrendelést kellett visszamondani. Ez összességében hétmillió dollárnak megfelelő üzlet kútba esését jelenti. Az ajatollah ugyanakkor hajthatatlan. Azt mondja, már értesítették is a rendelések felvevőjét, hogy az importot nem engedélyezik.

A világ vezető hatalmai egyébként hosszas egyeztetéseket követően tavaly végül megállapodtak Iránnal az atomprogram leépítéséről. Ennek köszönhető az is, hogy több nemzetközi korlátozást feloldottak az országgal szemben. Így lehetővé vált többek között a BMW, a Hyundai és a Porsche modelljeinek importja is. Bár Hámenei alapvetően azt szeretné, ha népe hazai termékeket vásárolna, ezekkel a márkákkal szemben egyelőre nem alkalmazott olyan tiltásokat, mint a Chevrolet esetében.

A legfelsőbb vezető emellett azokat a tehetős fiatalokat is bírálta, akik drága autókkal róják az ország útjait. Szerinte ez a jelenség rossz oktatásra és identitásválságra vezethető vissza. De hogy akkor mit vegyenek helyette? Nem is gondolnánk, de viszonylag nagy autóipara van Iránnak – ott van például a Saipa Tiba.