Négyliteres V8-ast mutatott a Porsche

2016.05.08. 06:24

Bemutatta a Panamera Turbo és a Cayenne Turbo következő generációiba szánt négyliteres, V8-as turbómotort a Porsche. Ezt azonban nemcsak a német márka két említett modellje kaphatja meg a jövőben, hanem a Volkswagen-konszernhez tartozó gyártók közül az Audi, a Bentley és a Lamborghini egyes típusai is.

A közelmúltban leleplezett Audi S4 háromliteres V6-osával rokon nyolchengeres a Panamera Turbóban és a Cayenne Turbóban jelenleg használt motorhoz képest kevesebb köbcentiből gazdálkodik: 4806-ről 3996-ra csökkentették ezt a mérnökök. A furat és a löket egyaránt 86 milliméteres. A 810 köbcentis zsugorodás azért volt szükséges, mert így több országban – például az igen jelentős piacnak számító Kínában – kedvezőbb adózási kategóriába esik majd az ezzel szerelt jármű.

A teljesítményben ellenben nem kell kevesebbel beérnünk. Alapkivitelben harminc lóerővel izmosodik – 520-ról 550 lovasra. Ez éppen annyi, amennyit ma a gyengébbik Turbo S tud, így vélhetően az S-jelzésű kiviteleket is feljebb pumpálják majd. Ez a teljesítmény egyébként 5750-es fordulaton jelentkezik, míg a 770 newtonméteres nyomatékcsúcs 1960-as fordulatnál van meg. A Turbo S-ek a jövőben 600 lóerőnél és 810 newtonméternél is többet tudhatnak.

A takarékosabb közlekedés érdekében egyébként 950-es és 3500-as fordulat között négy hengert lekapcsol a vezérlőrendszer. Ez a gyáriak szerint harmincszázalékos üzemanyag-spórolást tesz lehetővé. Emellett pedig később hibrid hajtáslánc is épülhet az új V8-as felhasználásával.